Spelten är
en mycket gammal sädesslag, omnämnt redan i Bibeln.
Spelten kan faktiskt spåras flera tusen år tillbaka
i tiden. De tidigaste fynden är från cirka 8000
f.Kr. Troligen kommer det ursrungligen från sydvästra
Asien och har därifrån kommit till Europa. I
Sverige har den funnits sedan stenåldern.
Den spelt som odlas idag är i stort sett densamma som
odlades på stenåldern.
Odlandet kräver inte mycket gödsel, vilket gör
den miljövänlig. Kärnan omges av ett kraftigt
skal som skyddar den mot miljögifter och sjukdomsangrepp
under växtperioden och lagringen.
Spelt används på samma sätt som vete. Det
finns speltkorn, flingor och mjöl (fullkorn och siktat).
Mat och bröd med spelt smakar generellt mycket bättre.
Speltmjölet ersätter vete i matlagningen och baket.
Resultatet blir fylligt, saftigt och smakrikt (med en svag
nötsmak).
För recept, klicka
här.
2 kg Speltmjöl (fullkorn eller siktat)
kostar 60:-.
Välkommen att ringa eller maila,
om du vill veta mer.
|
Köp hem en påse speltmjöl
och sätt igång och baka redan idag!
|
|
Mitt i speltskörden, hösten 2005.
Proteinhalten är betydligt högre i spelt jämfört
med "vanligt" vete.
Glutenkvaliteten är annorlunda så till vida att gluten
i spelt består av en högre andel vattenhaltiga proteiner,
vilket gör spelt mer lättsmält.
B-vitaminkomplexet, ergiinnehållet och andelen nyttiga fettsyror
är högre. Liksom innehållet av järn, koppar,
magnesium och zink, som är avsevärt högre i spelt
än i vanligt vete.
Spelt har ett lågt glykemiskt index (GI-värde).
Spelt innehåller med andra ord mer näring
än vete.
Den är bra för immunförsvaret och underlättar
syresättningen i blodet.
Den är lättsmält och används alltmer på
kontinenten pga att veteproteinallergi blir allt vanligare.
Genom att välja spelt bidrar man dessutom till minskad kemikaliespridning
i jord, vatten och livsmedel.
För fler detaljer om näringsinnehållet,
klicka
här. |