BondenDirekt
Om gården
Lammkött
Får- och lammskinn
Spelt-vetemjöl
Ved
Kort om Kårstaby
Kontakt
Länkar
 
Uppdaterad 2012-09-26

 
Spelt (Triticum Spelta)
- 1000 år gammalt vete

Spelten är en mycket gammal sädesslag, omnämnt redan i Bibeln. Spelten kan faktiskt spåras flera tusen år tillbaka i tiden. De tidigaste fynden är från cirka 8000 f.Kr. Troligen kommer det ursrungligen från sydvästra Asien och har därifrån kommit till Europa. I Sverige har den funnits sedan stenåldern.

Den spelt som odlas idag är i stort sett densamma som odlades på stenåldern.
Odlandet kräver inte mycket gödsel, vilket gör den miljövänlig. Kärnan omges av ett kraftigt skal som skyddar den mot miljögifter och sjukdomsangrepp under växtperioden och lagringen.

Hur använder man spelt?
Spelt används på samma sätt som vete. Det finns speltkorn, flingor och mjöl (fullkorn och siktat). Mat och bröd med spelt smakar generellt mycket bättre.
Speltmjölet ersätter vete i matlagningen och baket. Resultatet blir fylligt, saftigt och smakrikt (med en svag nötsmak).

För recept, klicka här.

2 kg Speltmjöl (fullkorn eller siktat)
kostar 60:-.

Välkommen att ringa eller maila, om du vill veta mer.

Köp hem en påse speltmjöl och sätt igång och baka redan idag!


Mitt i speltskörden, hösten 2005.

Lite om näringsinnehållet
Proteinhalten är betydligt högre i spelt jämfört med "vanligt" vete.
Glutenkvaliteten är annorlunda så till vida att gluten i spelt består av en högre andel vattenhaltiga proteiner, vilket gör spelt mer lättsmält.
B-vitaminkomplexet, ergiinnehållet och andelen nyttiga fettsyror är högre. Liksom innehållet av järn, koppar, magnesium och zink, som är avsevärt högre i spelt än i vanligt vete.
Spelt har ett lågt glykemiskt index (GI-värde).

Spelt innehåller med andra ord mer näring än vete.
Den är bra för immunförsvaret och underlättar syresättningen i blodet.
Den är lättsmält och används alltmer på kontinenten pga att veteproteinallergi blir allt vanligare.
Genom att välja spelt bidrar man dessutom till minskad kemikaliespridning i jord, vatten och livsmedel.

För fler detaljer om näringsinnehållet, klicka här.

 
Supermjuka Fårskinn!
Kom och känn på våra tvättbara lamm- och fårskinn
Läs mer...
Finfin Björkved
Veden är tyvärr slutsåld för säsongen.
Spelt (Dinkel)
Sedan 2004 odlar vi ekologisk spelt på Prästgården.
Läs mer...
Bilder
Fler bilder från Prästgården och Kårstaby, klicka här.

© Prästgården Kårstaby 2005-2012. Produktion Lådan & Co. Webmaster Camilla Boquist